Muziekworkshops bij de Frans Naereboutschool in Vlissingen

,,Muziek van papier aflezen, is saai. Zelf muziek maken, geluiden uitproberen en dingen ontdekken, is veel leuker”, zegt Hafsah gedecideerd.

Zelf muziek maken is het allerleukst, vinden leerlingen van de Frans Naereboutschool.

DJ Vindicitiv, Muziekworkshop, Frans Naereboutschool, Vlissingen, Dirk-Jan Gjeltema, PZC, DJ, Middelbur,g, Veere

Vanaf volgende week kunnen alle kinderen de lessen weer in de klas volgen. Afgelopen maandag schoven alleen opvangleerlingen in twee groepjes bij ‘meester’ Chris Smith aan. Chris is behalve muziekdocent ook bekend als DJ Vindictiv. Hij liet de kinderen horen hoe ze muziek een totaal andere, eigen draai kunnen geven. Door te scratchen of een andere melodie over een beat te leggen. ,,Heel tof en leuk”, vindt Hafsah.

Gevoel voor ritme

‘Meester’ Chris testte eerst het gevoel voor ritme van Hafsah samen met Amenda (groep 7), Kyano (groep 5), Jaslynn en Zakkaria (beiden groep 4) door hen met trommelstokjes een deuntje te laten spelen. Het geluid nam hij op en liet hij vervolgens horen via zijn laptop. De kinderen van de bovenbouw kregen vervolgens een beat te horen. Hier gingen ze zelf een melodie ‘in de maat van de muziek’ overheen zetten.

De les werd opgenomen, zodat alle andere leerlingen van de Frans Naereboutschool thuis mee kunnen krijgen. Zo leren zij hoe je zelf muziek kunt maken met behulp van een laptop en een speciaal muziekprogramma. Directeur Nicole Dieleman is blij dat alle leerlingen vanaf volgende week weer in de klas speciale cultuurworkshops over muziek, dans en beweging en tekenen en schilderen kunnen bijwonen. Als kunst- en cultuurschool verweeft Frans Naerebout al jaren kunst en cultuur in andere lessen. 

Dj laat kinderen zelf muziek maken

De bijdrage van de Stichting Kinderpostzegels gaf de Vlissingse basisschool de mogelijkheid meer kunstpraktijk op school te brengen. Nicole Dieleman: ,,Het is natuurlijk fantastisch als mensen die een specifieke kunst beoefenen workshops geven op school. Dansles of tekenles van iemand die dat dagelijks doet, maakt leerlingen spelenderwijs enthousiast. Neem vandaag; een dj laat kinderen zelf muziek maken op een laptop. Dat vinden ze oneindig veel interessanter dan de blokfluitlessen, waarvoor wij vroeger zwetend oefenden op de pabo.”

Lees het volledige artikel via de volgende link: artikel PZC